Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Ponit

Lillagubben eli Usse

Rotu: Shetlanninponi
Sukupuoli: ruuna
S.: 26.2.2012, 6 v.
Väri, merkit: musta, kuonopilkku, sukat
Sk.: 103 cm
Osaaminen: helppo C/40 cm

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ 

Kasvattaja: Rinja Lillström, Ruotsi
i:  Gubbendaal
e:  Lilla Missy

Om.: Peikonkulman Ponitalli vOy
Hoitaja: Hertta

Usse on ovela. Ihan pirullisen ovela. Oli kyse sitten yksityispuolelle rehuvarastoon pääsemisestä, solmujen avaamisesta taikka loimen riisumisesta, Usse kyllä hoitaa homman kotiin! Myös tunneilla laiskottelu, esteillä kieltäminen, laukannoston vaihtuminen puolipirueteiksi ja mitä ikinä. Työnteosta luistamisen Usse osaa mennen tullen, ja sen kanssa saakin aina olla tarkkana. Taluttaessa Usse pyrkii aina lähimmän ruohotupsun luokse, talvella se rakastaa tonkia teiden varsille kertyneitä lumikinoksia. Siinä missä Usse on utelias, on se myös äärettömän perso herkuille! Parilla porkkanapilla sen saa vaikka antamaan kaviota, kuin myös tekemään vähän töitäkin.

Harjaamisesta Usse tykkää täysillä. Se nojautuu ja puskee otsaansa hoitaajansa vasten, eikä se tykkää, jos harjaaminen loppuu "kesken". Ussen kanssa vaaditaan hieman huumorintajua ja jämäkkyyttä, mutta kun niitä löytyy hoitajalta, pärjää Ussen kanssa takuulla! Pahaa se nimittäin ei koskaan tarkoita.  

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Hoitaessa haastava, ratsastaessa haastava.
Sopii erityisesti  maastoon. Aina aloittelijoille taluttaja!

○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○ ○

Hoitajalle

  • Sido Usse visusti kiinni hoitamisen ajaksi, äläkä koskaan jätä sitä yksin käytävälle tms.!
  • Varaa Ussen kanssa aina vähän ylimääräistä aikaa...
  • Ussea ei klipata, eli sillä ei myöskään käytetä loimia kuin äärimmäisissä pakkasissa
  • Hoitajan täytyy pitää Usse puhtaana ja kuivana 
  • Ussella käytetään rungotonta satulaa häntäremmillä, koska kovin pyöreän rungon vuoksi kaikki satulat valahtavat paikoiltaan...
  • Ussella on kuolaimettomat sidepull-suitset koska kuolaimilla ruuna vain näljää koko ajan

Ruokinta

Aamu:  0,5 dl pellavaa | 1 pikkumitta vitamiinipullosta | ½ dl Pony Mix | 1 kg heinää

Päivä: 1 kg heinää

Iltapäivä: 1 ½ dl pellavaa | 0,5 kg heinää

Ilta: 1 dl kivennäinen | 1 dl mysli | 1 kg heinää

Yöksi 0,5-1 kg heinää

Usselle ei koskaan kauraa :)

 

  


Päiväkirja & kilpailukalenteri

1.12.2018 Ussen hoitaja Hertta Peikonkulman avajaisissa (Pukukouluratsastus luokka helppo C)

Pukeudutaan mehiläisiksi, Ussella on siivet ja minulla itse kroppa. 

27.11.2018 Ussen hoitaja Hertta:

Juoksin koulun jälkeen lumimyräkässä kohti Peikkistä ja Ussea. Nykyään minulla ei oikeastaan ollutkaan muuta tekemistä kuin tallilla pyöriminen heti koulun jälkeen ihan iltaan asti. Mutta eihän se ollutkaan edes ihme - Usse oli ihanin hoitoponi ikinä!  :) <3 Tällä kertaa olisin tallilla useampia tunteja! Auttaisin tallitöissä reippaasti ja hoitaisin Ussea. Toivottavasti saisin kohta alkaa myös ratsastamaan. Vielä hiukan tallirahaa kuitenkin tarvitsin!
Puhelimeni kello näytti 13.15, kun saavuin tallipihalle. Hain Ussen heti tarhasta ja harjasin sen kunnolla. Ponin lautasille oli tullut jonkin verran lunta, joka sai sen näyttämään maailman söpöimmältä ponilta, vaikka se oli sitäkin ilman lumikerrosta lautasilla. 
Putsasin Ussen varusteet huolellisesti ja sen satulahuovat pistin pesuun ja pistin tilapäisesti sini-ruskean huovan tilalle mustan yleishuovan. 
Tässä välissä tein läksyt. Hengähdin helpottuneena, kun sain viimeisen enkun kirjan sivun luettua ja pistettyä kirjat reppuun. Jätin reppuni hoitajien huoneeseen ja katsoin kelloa ärtyneenä. Läksyjen tekemisessä oli kulunut yli puoli tuntia. Olin ajatellut, että vain reilut viisitoista minuuttia olisi kulunut. Mutta nyt ei kannata siitä enää välittää. Äkkiä Ussen luo jotta ehdin hoitaa sen vielä!
Hoidin Ussea vielä hetken ja sitten päästin sen vielä hetkeksi tarhaan, sen se oli ansainnut, ja tietty ponien hyvinvointi ensin! <3 <3

26.11.2018 Ussen hoitaja Hertta:

Pääsin heti koulun jälkeen tänään tallille. Menin suoraan Ussen tarhaan riimu kädessäni. Fiilikseni oli tosi ihanat, Usse on niin paras hoitoponi, mitä voi olla <3. Tai no, ainakin minun mielestä  :) . 
Talutin Ussen sen karsinaan. Poni oli tosi virkeä tänään, mikä oli tosi kivaa! Annoin sille myös omenan, jonka olin ottanut koulun ruokalasta Usselle terveiseksi. Poni söi sen nopeasti suuhunsa jonka jälkeen taputin sitä kaulalle. 
Harjasin Ussen nopeasti. Sen jälkeen putsasin sen harjat huolellisesti ja laitoin siististi paikoilleen. 
Autoin tallityöntekijöitä ja pesin Ussen ruokakupit. Kun Usse oli ruokittu, annoin sen hetken levätä ja syödä rauhassa loppuun. 
Sen jälkeen minun pitikin jo lähteä, vaikka lupasin itselleni ja Usselle, että tulisin ihan pian taas Peikkikseen!  ;) 

25.11.2018 Ussen hoitaja Hertta:

Olin menossa ensimmäistä kertaa tapaamaan Ussea, hoitoponiani. Kädessäni minulla oli Equestrian PRO:n kauppakassi, joka heilui puolelta toiselle. 
Saavuin tallipihalle. Ensimmäisenä silmiini osui tuntiponien tarhat. Siellä ne oli, söi heiniään iloisesti. Etsin Ussea. Tuolla on Kara, Lettu... mm. Sitten silmiini osui pörröinen musta pikkuponi. Se oli Usse! :):o Menin heti ponin tarhaan ja annoin sille porkkanan, jonka olin ottanut mukaani tallille. Poni pureskeli malttamattomasti sitä ja yritti hakea lisää taskuistani. 
Kävin kysymässä Vikiltä että kävisikö jos harjaisin vähän Ussea uusilla itseostamillani harjoillani. Ja kyllähän se kelpasi - otin heti Ussen riimun käteeni, hain sinisen riimunarun käteeni ja kävelin Ussen tarhalle. Peikkis vaikutti tosi mukavalta tallilta, puhumattakaan Ussesta ja sen söpöydestä!
Sisällä Ussen karsinassa vedin pitkiä vetoja uudellä pölyharjalla. Olin ikionnellinen. Olinhan juuri harjaamassa maailman söpöintä shettistä, Ussea!

 

Päivämäärä

Talli

Laji

Luokka

Ratsastaja

Sija

1.12.2018

Peikonkulman Ponitalli

Avajaiset

Söpikset

Hertta

2/6

1.12.2018

Peikonkulman Ponitalli

Pukukouluratsastus

Helppo C

Hertta

4/4

 

©2019 Usse | Peikonkulman Ponitalli vOy - suntuubi.com